Wielu z nas myśli, że odchudzanie wymaga bardzo rygorystycznej diety i wielu wyrzeczeń. Jak się okazuje – wcale nie jest to prawdą. Jeżeli zwrócisz uwagę na to jak gotujesz – z pewnością łatwiej będzie Ci osiągnąć upragnioną sylwetkę. Postaramy się tutaj przedstawić podstawowe porady na temat gotowania – tak, aby schudnąć jak najszybciej. Zapraszamy Cię do tego artykułu.
Nie używaj majonezu
Majonez jest produktem wysokokalorycznym, który bardzo szybko tuczy. Jedna łyżka tego produktu może zawierać aż 170 kcal – to bardzo dużo. Dlatego powinniśmy zdecydowanie z niego zrezygnować. Możesz tutaj zamiast tego używać na przykład jogurtu naturalnego. Możesz go doprawić solą, pieprzem lub czosnkiem. Jeżeli nie jest to jednak dla Ciebie zadowalające rozwiązanie, możesz zmieszać jogurt naturalny z jogurtem w równych proporcjach. Ograniczenie majonezu z pewnością przyczyni się do uzyskania przez Ciebie lepszej sylwetki!
Wykorzystuj warzywa i owoce
Warzywa posiadają bardzo niską gęstość energetyczną. Dzięki temu, nawet spora ich ilość dostarcza bardzo niewielu kalorii. Poza tym są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który jest świetny dla osób odchudzających się. Posiadają w sobie wiele witamin i minerałów i są podstawą naszej piramidy żywieniowej. Dlatego staraj się umieszczać w swoich posiłkach jak najwięcej warzyw. Bardzo polecane są gotowane warzywa, sałatki i surówki.
Przestań smażyć
Smażenie jest zabójcą dobrej sylwetki. Jedna łyżka oleju to aż 88 kcal. Dania przygotowane przez smażenie skutecznie nasiąkają olejem. Przestań smażyć i postaw raczej na gotowanie. Może być na parze!
Poza tym dobrze będzie zaopatrzyć się w porządną patelnię teflonową, która pozwoli na lekki smażenie bez tłuszczu. Zdecydowanie będzie to dobre rozwiązanie dla Ciebie!
Licz kalorie
Liczenie kalorii jest bardzo ważne w odchudzaniu. Jeżeli znasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne to staraj się go nie przekraczać – a z pewnością nie przytyjesz. Każdy z nas posiada smartfona, a dzisiejsze aplikacje pozwalają skanować kod kreskowy produktów i automatycznie pokazują rozpiskę kaloryczną danego produktu. Zaopatrz się w wagę spożywczą, gdyż będzie Ci ona niezbędna do liczenia kalorii. Zanim zaczniesz gotować – policz kalorie. Pozwoli Ci to uświadomić sobie ile kalorii masz zamiar spożyć. Wówczas będziesz w stanie skutecznie manipulować swoim menu tak, aby jeść mniej kalorii dziennie. Zdecydowanie zalecamy takie działania dla skutecznego odchudzania.
Stawiaj na chude mięso
Tłusty rodzaj mięsa nie jest zalecanym produktem podczas odchudzania i gotowania. Zamiast wieprzowiny staraj się stawiać na indyka, kurczaka, chudą wołowinę, cielęcinę, dorsza czy mintaja.
Unikaj żółtych serów
Sery żółte są ogromnym źródłem dodatkowych kalorii. Zawierają w sobie niekorzystne dla nas nasycone kwasy tłuszczowe, a jeden plasterek potrafi dostarczyć aż 90 kcal. Staraj się je zastąpić chudymi serkami twarogowymi.
Skorzystaj z tych porad i ciesz się zdrową fit sylwetką!