Wszystko co musisz wiedzieć na temat gotowania na parze

Gotowanie na parze jest chyba najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Przy tradycyjnym gotowaniu sporo zdrowych własności jedzenie przechodzi do wody, którą następnie wylewamy. W gotowaniu na parze jest inaczej, gdyż praktycznie wszystkie witaminy i składniki odżywcze pozostają w jedzeniu. Jeżeli gotujesz na parze to zapomnij o dodawaniu tłuszczu czy soli, gdyż para skutecznie wydobywa zawartą w produktach sól.

Co warto gotować na parze?

Gotowanie na parze jest bardzo szybkie, gdyż temperatura uzyskiwana w ten sposób może osiągać nawet 120 stopni Celsjusza. Jest to również powód do uwagi, gdyż bardzo łatwo rozgotować w ten sposób warzywa, które stają się po prostu niezbyt smaczne. Na parze można skutecznie gotować wszystkie warzywa, nawet te liściaste. Idealnie do gotowania na parze nadają się również ziemniaki, brokuły, kalafior czy szpinak.

Pokrojone na porcje mięso również jest idealne do tego rodzaju gotowania. Szczególnie te delikatne gatunki – takie jak drób czy cielęcina. Para jest świetna do gotowania różnego rodzaju ryb, które idealnie zachowują swoje właściwości odżywcze. Są wówczas lekkostrawne i zdecydowanie mniej tłuste od tradycyjnego pieczenia czy smażenia. Świetnie nadaje się też ryż czy kasza kuskus. Para świetnie wydobywa z nich smak, dzięki czemu są wręcz perfekcyjnym daniem.

Wskazówki do gotowania na parze

Jeżeli już zabierasz się za gotowanie na parze to pamiętaj, aby odpowiednio układać produkty. Nie mogą one bowiem dotykać wody i muszą być rozłożone w sposób równomierny. Krój je w sposób cienki. Przygotuj odpowiednio duży garnek, aby było odpowiednio dużo miejsca na parę. Pokrywka do garnka musi być bardzo dobrze dopasowana, aby para nam nie uciekała. Produkty na koszyczku wkładasz do garnka tylko wtedy, gdy woda zacznie wrzeć. Od tego momentu rozpoczynasz liczenie czasu gotowania. Woda nie może zbyt gwałtownie się gotować. Powinna lekko szumieć. Dzięki temu woda zbyt szybko się nie wygotuje. W miarę potrzeby dolej wrzątek, aby uniknąć obniżenia temperatury w środku.

Przyprawianie potraw gotowanych na parze

Gotując na parze nie solimy produktów. Możne je bowiem łatwo przesolić, gdyż para wydobywa sól z potraw. Właśnie dlatego stosujemy tylko minimalną ilość soli, lub solimy potrawy już gotowe – bezpośrednio na talerzu. Można tutaj jednak używać bez oporu zioła. Jeżeli natomiast gotujesz rybę na specjalną okazję, możesz użyć białego wytrawnego wina – nie ma tutaj żadnych przeciwwskazań.

Jak widać gotowanie na parze jest bardzo proste, łatwe i przyjemne. Nie zajmuje dużo czasu, gdyż para bardzo szybko gotuje jedzenie. Można tu z łatwością stosować szeroką gamę ziół do przyprawiania posiłków, aby nie były zbyt mdłe. Dzięki gotowaniu na parze uzyskasz zdrowe i jak najbardziej wartościowe posiłki, co jest niemożliwe do uzyskania w przypadku smażenia czy pieczenia. Jak najbardziej zachęcamy do wykorzystywania tej techniki. Szczególnie jeżeli jesteś na diecie lub próbujesz zrzucić zbędne kilogramy.

Dodaj komentarz